Dobili smo priznanje Europske oznake kvalitete

Tijekom školske godine 2019./2020. učenici Učeničkog doma Maksimir sudjelovali su u nagrađenom eTwinning projektu Go Fish!

Osnovna svrha projekta je podizanje svijesti o nužnom smanjenju otpada koje završava u moru koristeći Twinspace kao platformu za dijeljenje i razmjenu informacija između partnerskih škola. Projekt je okupio Escola Secundária Dr. Joaquim Gomes Ferriera Alves Vila Nova de Gaia i Agrupamento de Escolas de Pombal iz Portugala, 3rd Gymnasium Heraklion Crete iz Grčke, Anno-Gymnasiuam Siegburg iz Njemačke i Učenički dom Maksimir iz Hrvatske.  

Entuzijazam svih sudionika projekta u ovim okolnostima kada su vikendi ponekad bili jedini dani, uz školske obaveze i zadaće, da se ispune zadaci pokazao je da pandemija ne može zaustaviti želju i potrebu očuvanja jedine nam Zemlje, niti ljude okupljene oko zajedničkog cilja očuvanja kvalitete života i suživota ljudi i prirode.

Radeći na eTwinning projektu i surađujući s učenicima i učiteljima iz raznih europskih zemalja, posebno u ovim novonastalim uvjetima, učenici su stjecali kompetencije nužne za život i rad u 21. stoljeću i novom normalnom dobu koje je pred nama; od jezičnih i interkulturalnih, informacijsko-komunikacijskih, preko kritičkog mišljenja i timskog rada do aktivnog građanstva.

Dva najveća dobitka ovog projekta, osim postizanja osnovnog cilja u borbi protiv smanjenja otpada, posebno onog plastičnog u morima, jesu osmišljavanje novih rješenja za učenje na daljina koji su kreativnost i inovativnost i učitelja i učenika podigli na novu razinu te iskustvo iz prve ruke što znači biti „građanin svijeta“, biti u istoj situaciji i suočeni s istim problemom u trenutku u kojem su suradnja i solidarnost jedini put kojim možemo naprijed.

Trud se svakako isplatio, jer je nakon Nacionalne nagrade uskoro stiglo i priznanje Europske oznake kvalitete.

Europsku oznaku kvalitete (European Quality Label – EQL) dodjeljuje Središnja služba za podršku (CSS), a uvjeti su:

  • Projekt su za dodjelu europske oznake kvalitete predložile najmanje dvije nacionalne službe za podršku
  • Svaka nacionalna služba za podršku predlaže maksimalno 30%projekata prijavljenih za nacionalnu oznaku kvalitete
  • Najmanje su dva projektna partnera osvojila nacionalnu oznaku kvalitete

Popis nagrađenih:

https://www.etwinning.net/hr/pub/newsroom/highlights/european-quality-labels-2020.htm