Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Erasmus+

„GrOw GREEN“ Održivi razvoj UD Maksimir

Ove školske godine točnije rečeno 1.10. 2022. započeo je Erasmus+ projekt Učeničkog doma Maksimir pod nazivom GrOWGREEN – Održivi razvoj Učeničkog doma Maksimir. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije – Erasmus + i traje do 31.3. 2024. U rujnu je održan je sastanak Erasmus + tima na kojem su dogovorene aktivnosti koje će se poduzimati, podijeljena su zaduženja u okviru projekta, određen je način međusobne komunikacije, načini diseminacije, primjena projektnih rezultata te evaluacija projekta. Ravnateljica doma Zdravka Puljiz ujedno je i koordinatorica projekta, u provedbi projekta sudjeluje čitavo Odgajateljsko vijeće, a na mobilnosti odlaze četiri odgajateljice. Katarina Fruk pohađat će tečaj „Učenje temeljeno na projektima“, a koji će se održavati u Reykjaviku u terminu od 6.11. – 12.11. 2022. Nikolina Špoljar i Silva Kramer odlaze na edukaciju „Odgoj i obrazovanje za okoliš – učenje i djelovanje za bolju budućnost“, (Tenerife, 23.1. – 28.1. 2023.) Tea Lučić pohađat će tečaj „Kreativnost za budućnost: promicanje kritičkog mišljenja i rješavanja problema u učionici“, (Tenerife, 19.3. – 25.3. 2023.).

Ciljevi projekta:
– Povećati razinu znanja i aktivnosti učenika u području održivog razvoja te negativnom utjecaju loših potrošačkih navika na klimatske promjene te se uključiti u provedbu Europskog zelenog plana.
– Novim sadržajima i metodama poučavanja povećati kvalitetu odgojno-obrazovnih programa koji će doprinijeti povećanju motivacije, kreativnosti i broja učenika uključenih u aktivnosti.
– Internacionalizacija ustanove kroz europske ekološke projekte i projektne aktivnosti.

Prva mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „GrOw GREEN“ na Islandu od 6. – 12. studenog 2022.

Odgajateljica Katarina Fruk sudjelovala je u sklopu KA1 projekta „GrOw GREEN“ na tečaju „Project Based Learning in the Classroom“ u Reykjaviku od 6. – 12. studenog 2022.
Cilj tečaja u organizaciji Smart Teachers Play More čiji tim čine islandski učitelji bio je naučiti sudionike kako strukturirati projektno učenje i dati im alate koji promiču aktivno učenje, inovaciju, kritičko mišljenje, rješavanje problema i društvenu osjetljivost.
Voditelji tečaja Thorleifur Orn Gunnarsson i legendarna profesorica emerita Sveučilišta na Islandu dr. sc. Lilja M. Jonsdottir, za koju kažu da je obrazovala gotovo sve danas aktivne učitelje na Islandu, proveli su sudionike tečaja od osnova projektnog učenja do njihove implementacije u kurikulum i svakodnevnu praksu. Praktičnim učenjem metode „pregovaranja o kurikulumu“ pokazali su primjerima kako učenici postaju su-kreatori vlastitog učenja čime povećavaju motivaciju i odgovornost i utječu prije svega na vlastiti osjećaj zadovoljstva.

Odgajateljica je na tečaju imala prilike upoznati islandski obrazovni sustav posjetom dvjema školama i uvjeriti se da je je uloga škole na Islandu učenikov napredak u svakom smislu; u neovisnosti, inicijativi, kreativnosti, a da joj je osnovni cilj da se svi, i učitelji i učenici, u njoj osjećaju dobro i budu sretni.
Organizatori tečaja nisu propustili upoznati sudionike iz čak 17 različitih zemalja s prirodnim ljepotama Islanda i nacionalnim sportom – vrućom kupelji.

Dojmove odgajateljice s mobilnosti možete pogledati u online dnevniku.