Priručnik “25 koraka do doma bez plastike”

Naša su nastojanja da se riješimo jednokratne plastike urodila plodom. Osim što smo sačuvali planet od nekoliko stotina tisuća komada plastike sve smo svoje aktivnosti opisali u priručniku „25 koraka do doma bez plastike“.

Ovaj priručnik prati aktivnosti tijekom cijele godine, put od motivacije i inovacije do svakodnevnog života bez jednokratne plastike. Ono što smo mi na tom putu naučili jest da je za promjenu ponašanja i navika potrebna motivacija i alternativno rješenje. Tako je na uvodnoj radionici nastala ideja o Eko start paketu: platnena torba, višekratna čaša i Vodič za život bez plastike u domu kojeg je svaki učenik dobio na početku školske godine i omogućio mu lakši prijelaz na život bez jednokratne plastike.

U priručniku se mogu pronaći savjeti kako započeti svoj put do doma bez plastike i motivirati učenike, djelatnike i širu društvenu zajednicu na promjenu navika i odgovorno ponašanje, primjeri radionica i kreativnih aktivnosti, projektnih zadataka i kreacija inovativnih rješenja zamjene jednokratne plastike. Sve to opisano je u 25 koraka tijekom jedne školske godine usmjerenih na podizanje svijesti o onečišćenju planeta plastikom i posljedicama na život i zdravlje, na promjenu navika i ponašanja, a time i načina života cijele jedne zajednice kao što je učenički dom.

Naš je put započeo u „normalnim“ uvjetima, a nastavio se online kao i sve ostale aktivnosti u našim životima. U ovom „novom normalnom“ koje je pred nama, neke će aktivnosti pričekati sigurnija vremena, ali je većinu ipak moguće provesti i u online uvjetima pa smo predložili alternativna rješenja.

Svrha ovog priručnika je pripremiti se za Direktivu Europske komisije o jednokratnoj plastici kojom će ona biti obuhvaćena posebnim pravilima i postepeno uklonjena iz upotrebe, počevši od siječnja 2021. godine.

Priručnik je namijenjen prvenstveno učeničkim domovima, ali i svim odgojno-obrazovnim ustanovama koje žele preuzeti održivi način života i aktivnu ulogu u smanjenju zagušenja planeta plastikom.

Agencija za odgoj i obrazovanje dala je stručno mišljenje kojim pozitivno ocjenjuje i daje preporuku, našem priručniku, na što smo posebno ponosni.

A da su naša nastojanja da oslobodimo planet nepotrebne plastike prepoznata i izvan granica pokazuje dodijeljeni nam certifikat da smo PLASTIC CLEVER SCHOOL koji nam dodjeljuje Kids Against Plastic čijoj smo se mreži škola priključili.