Što činiš za svoj planet?

Danas, 5. lipnja, obilježavamo Svjetski dan zaštite okoliša.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se na godišnjicu održavanja Konferencije o okolišu Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.), na kojoj je prihvaćen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Cilj obilježavanja Dana zaštite okoliša jest ukazati na snagu i moć pojedinca i lokalne zajednice u rješavanju problema zaštite okoliša i usmjeravanja ka održivom razvoju. Svi smo pozvani biti aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzeti odgovornost za očuvanje Planeta. Promjena počinje od nas samih, a budućnost je onakva kakvu je sami stvorimo.

Hrana koju jedemo, zrak koji udišemo, voda koju pijemo i klima zbog koje je na našem planetu moguć život potječu iz prirode. U ovom izvanrednom vremenu ta nam priroda šalje poruku:
Da bismo se brinuli o sebi moramo se brinuti za prirodu.

Vozite bicikl, hodajte, sadite autohtone biljke, čuvajte pčele, kupujte lokalne proizvode, smanjite potrošnju mesa i mliječnih proizvoda, odbijte slamku, koristite platnene vrećice i reciklirajte otpad. Na taj način čuvate okoliš, ali i vlastito zdravlje.

I nastavite čuvati planet od plastike!

Zaigrajte igru Save the Planet from plastic nastalu u sklopu eTwinning projekta Go Fish! https://view.genial.ly/5ed602585d5bf80d8a79dc79

Ili provjerite svoje znanje o bioraznolikosti! https://www.worldenvironmentday.global/did-you-know/take-quiz