Tjedan deMODE u Maksimiru

Tijekom mjeseca studenog od 20. – 28. studenog obilježava se EUROPSKI TJEDAN SMANJENJA OTPADA s ciljem promicanja aktivnosti podizanja svijesti o održivom upravljanju resursima i otpadom.

U Učeničkom domu Maksimir obilježit ćemo ga informiranjem učenika o posljedicama modne industrije na okoliš i život ljudi.
Modna industrija drugi je najveći zagađivač okoliša na svijetu. U proizvodnji tekstila (odjeće) koriste se velike količine kemikalija, iskorištavaju se i zagađuju prirodni resursi poput vode i tla te se su često ugroženi zdravlje i minimalna ljudska prava radnika tekstilne industrije.  

Tijekom tjedna učenici će moći saznati više o problemu brze proizvodnje i potrošnje odjeće i ostalih tekstilnih proizvoda i što možete učiniti kako bi dali svoj doprinos u očuvanju naše Planete. U holu doma i na online platformi (Padlet) biti će organizirani info kutak s edukativnim materijalima.

Tjedan deMODE u Maksimiru

Pripremili smo i kreativne radionice prenamjene odbačenog tekstila. Korištenim tkaninama dati ćemo drugu priliku te na taj način potaknuti kreativnost, smanjiti otpad  i  uštedjeti novac.

Na kraju tjedna biti će organiziran nagradni kviz gdje će učenici moći pokazati naučeno. Najbolje ćemo nagraditi prigodnim nagradama. 

Tijekom cijelog tjedna učenici, zaposlenici a i svi ostali koji to žele moći će donirati svoj stari tekstil u kontejner Socijalne zadruge Humana Nova koji je postavljen u dvorištu Doma (na parkiralištu).