TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Ovoga se tjedna od 10. do 16. svibnja obilježava TJEDAN MENTALNOG ZDRAVLJA s ciljem podizanja osviještenosti o važnosti mentalnog zdravlja u svakodnevnom životu svakog pojedinca.

Mental Health Foundation poziva na povezivanje s prirodom u očuvanju mentalnog zdravlja.

Projekt Živjeti zdravo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ove će godine tijekom obilježavanja Europskog tjedna mentalnog zdravlja potaknuti na osvještavanje važnosti tjelesne aktivnosti u očuvanju i unaprjeđivanju ne samo tjelesnog nego i mentalnog zdravlja. 

Zato vas pozivamo da sjednete u naš domski vrt, uživate u mladim voćkama koje tek započinju svoj put, u šarenilu proljetnog cvijeća, cvrkutu ptica i zujanju vrijednih pčelica…

…i krenete u jednu od predloženih pješačkih ruta u Zagrebu.

PARK MAKSIMIR

Karta Maksimira preuzeta: http://www.stef.hr/en/panoramic-maps/maksimir/

Mnogi Zagrepčani, iako često u Maksimiru, nisu stigli dalje od Vidikovca.
Preporučamo šetnju kroz Maksimirsku šumu do Četvrtog i Petog jezera ili još dalje do Doline smreka uz pjev ptica kojih u Maksimiru ima više od stotinu vrsta i upoznavanje kulturne i prirodne baštine parka. Zaustavite se i okušajte u Paviljonu jeka, prođite kroz Ribarsku kolibu, saznajte što se dogodilo Dolini smreka i gdje je nestao Sv. Juraj…

12ica

Što imaju zajedničko Miroslav Krleža, Ivan Gundulić i broj 12?

Dubravku odnosno Dubravkin put. Planinarska staza broj 12 počinje u samom centru grada, na Dubravkinom putu i preko Cmroka, Kraljevečke šume i Gornjeg Prekrižja vodi do Šestina. Staza je duga oko 5 km i zahtjeva sat i pol vašeg vremena. Oni najhrabriji put mogu nastaviti zloglasnom stazom broj 13 do Crne kraljice u Medvedgradu.  

Ako vam je pak dosta pješačenja, sjednite na autobus 102 i pustite ga da vas odveze na Britanac.

P. S. Možda vam je ostalo nejasno zašto Krleža na početku.
Zato što se na Dubravkinom putu nalazi spomenik Miroslavu Krleži, a malo iznad Dubravkinog je njegov nekadašnji dom u Ulici Krležin Gvozd. 

STAZAMA POVIJESTI

Foto: licegrada.hr

Jeste li kada prošetali od Trga do Gupčeve Zvijezde preko Gornjeg grada?
Nova pješačka ruta koju danas predlažemo je šetnja Radićevom ulicom preko Ilirskog trga, jednog on najmanjih trgova u Zagrebu, zatim Jurjevskom i Mlinarskom sve do Zvijezde. 
Za ovu šetnju koja odiše poviješću Zagreba treba vam manje od 30 minuta, a na njoj možete vidjeti Popov toranj, jedan od ulaza u nekadašnji Gradec, zatim Ilirski trg, jedna od rijetkih tromeđa u gradu na kojoj se nikako ne smijete okrenuti i pogledati iza sebe ako ne želite susresti… hm… Samo se nemojte okretati. Zatim tu je kuća u kojoj je živjela Ivana Brlić Mažuranić do svoje udaje, kuća u kojoj je živio Antun Gustav Matoš, bista Vatroslava Lisinskog, a ako imate vremena možete produljiti do Jurjevskog groblja koje je prije Mirogoja bilo najveće zagrebačko groblje na kojem je bio pokopan i Stjepan Radić. Bio jer više nije tamo, to sigurno znate. 
Bilo kako bilo, čeka vas zanimljivo putovanje, a upućeni kažu da je upravo ovuda išla prva turistička tura u Zagrebu. 

LENUZZIJEVA POTKOVA

Foto: https://hr.wikipedia.org/

Nema tko nije prošetao Zrinjevcem, čekao vlak ili tramvaj na klupici na Tomislavcu, posjetio neki sajam na Štrosu (onom donjem ;-)), pio kavu na Mažurancu i uživao u zvukovima proba ansambla LADO ili barem prošao pored Botaničkog vrta… Ali jeste li znali da ti trgovi i perivoji čine urbanističku cjelinu kreiranu krajem 19. stoljeća koja iz zraka izgleda kao potkova, a poznata je po nazivu Zelena potkova odnosno Lenuzzijeva potkova.
Ako nikada niste obišli cijelu potkovu, vrijeme je da to učinite.
Krenite od zgrade Sveučilišta i Kazališnog trga, preko Mažuranca i Marulićevog trga do Botaničkog vrta. Obzirom da još uvijek nije otvoren, nakon zimskog mirovanja, prošetajte uz vrt Mihanovićevom ulicom i kroz ogradu gledajte kako se proljeće budi. Zatim preko Starčevićevog trga dođite do Tomislavca, nastavite Strossmajerovim trgom gdje vas na kraju čeka Zrinjevac. 

SAVSKI NASIP

Sava je rijeka s najduljim vodotokom u Hrvatskoj, proteže se duž cijelog Zagreba, dijeli ga na stari i novi i većim dijelom ima uređenu šetnicu s javnom rasvjetom i klupicama svakih 25 metara. 
Šetnja uz Savu pružit će vam, osim uživanja u pogledu na ovu rijeku koja mnogima život znači, i pogled na zagrebačke mostove, osobito Hendrixov most, zatim Aleju skulptura, a između Mosta slobode i Mosta mladosti nalazi se rekreacijska zona sastavljena od tri bicikla spojena s rasvjetom koja se pali kako se okreću (nadamo se da je još uvijek tamo:-)). 

ZAGREBAČKA JEZERA

Osim spomenutih maksimirskih, sva se zagrebačka jezera nalaze uz Savu. Prvo što ćete pomisliti su Bundek ili Jarun, ali tu su još i manje poznata, ali jednako lijepa i vrijedna jezera Rakitje i Savica.
Vjerojatno čak ni začuđujuće mnogo Zagrepčana ne zna da na jugoistočnoj periferiji grada postoji mjesto sa službenim statusom značajnog krajobraza i ornitološkog rezervata. Možda i bolje, jer prirodna ljepota jezera Savice i treba ostati očuvana, bez mnogo ljudske intervencije. Riječ je o sustavu od dvanaest jezeraca, nekadašnjih rukavaca rijeke Save, okruženih bujnom vegetacijom i puteljcima. Tu se uglavnom može naići na ribiče, koji su i najzaslužniji za uređenje i zaštitu ovog neočekivanog komada divljine sjeverno od Save, između Mosta mladosti i Domovinskog mosta. Jezera su danas pravi mali životinjski rezervat, a posebnu zaštitu uživaju ptice. Zbog toga je postavljena i ornitološka postaja, u kojoj se redovito održavaju radionice o promatranju i proučavanju ptica. Za razliku od ostalih zagrebačkih jezera, jezera Savice mirno su i tiho mjesto, na kojem nema nikakvih komercijalnih sadržaja, čak ni betonske staze. Time možda neće privući širu publiku, ali ostaju neprocjenjivo blago za istinske ljubitelje prirode.

Kako god bilo, i kojem god dijelu Zagreba bili, ovaj vikend napravite krug oko jednog od ovih jezera. 

Izvor: https://www.aroundzagreb.hr/