Uspavani zmaj

Kažu da pod srednjovjekovnim Zagrebom postoje tuneli koji vode sve do utvrde Medvedgrad na planini iznad grada, a da to nisu samo priče uvjerila nas je kazivačica Iva i povela u šetnju starim Zagrebom. Kada se zmaj, koji spava u tom podzemnom gradu, probudi izazove potres, a to se dogodilo 1880. godine u 7 sati i 5 minuta, o čemu svjedoči i stari sat na Kaptolu koji se od tada nije pomaknuo.

Put nas je zatim odveo do nekadašnje Črne skole. Zašto črne? Jer je to bio naš Hogwarts? Zbog toga što je kurija bila obojana u crno? Ili zato što polaznici sjemeništa hodaju u crnim haljama? Još uvijek nismo sigurni, ali svakako budi znatiželju. Šetnjom Novom Vesi, najstarijim zagrebačkim naseljem, prošli smo kraj ulaza u nekadašnji stari grad i kapelice Sv. Dizma, jedinstvene u svijetu posvećene ovom svecu, a na putu prema Griču pratili smo isklesane zmije i zmajeve Zagreba, slušali o misterioznim nestancima i još misterioznijim pronalascima kipova Bana Jelačića i Sv. Jurja, vidjeli sjedište Braće Hrvatskog Zmaja u Zmajskoj kuli iznad Kamenitih vrata te nagađali gdje bi mogli biti ulazi u podzemni grad u čijim tunelima ukleta zmijska kraljica ljubomorno čuva izgubljeno medvedgradsko blago, a u čije postojanje sada više nimalo ne dvojimo.

Mnoge su još tajne ostale koje tek treba otkriti, a mi se nadamo da od tolikih spominjanja njegova imena nismo probudili uspavanog zmaja…