VRATIMO MOZAK “NA DALJINU” KUĆI

Kako se Tjedan mozga ove godine bavi posljedicama epidemije i bolesti Covid-19 na mozak, obilježit ćemo ga pod geslom VRATIMO MOZAK “NA DALJINU” KUĆI!

Neizvjesnost koju nosi epidemija, online nastava pa i samo preboljenje bolesti Covid-19 kod mnogih je uzrokovalo poteškoće koncentracije i zapamćivanja, otežano donošenje odluka, promjene raspoloženja, povećanje anksioznosti, poteškoće spavanja…

Kao lijek koji se nudi, a dostupan je svima i potpuno besplatan su svakako fizička aktivnost, glazba, mindfulness i vježbe za mozak. Zato smo ih u ovogodišnjem obilježavanju odlučiti spojiti i organizirati aktivnosti koje će naš mozak “vratiti kući”.

Organiziranim aktivnostima, u skladu s ovogodišnjom temom, želimo “vratiti mozak kući” i podići svijest o cjeloživotnoj brizi za taj važan nam organ.

Pridružite nam se u utorak u GLAZBENOJ ŠETNJI u kojoj spajamo fizičku aktivnost i glazbu, a u četvrtak u igri “U POTRAZI ZA BIJELIM ZECOM”, jer igra je uvijek bila i bit će najzabavniji način stvaranja novih sinapsi.

Fizička aktivnost poboljšava kognitivno funkcioniranje i povećava neuroplastičnost mozga.

Slušanje glazbe potiče proizvodnju oksitocina (“hormona ljubavi”) i serotonina (“hormona sreće), a snižava razinu kortizola (“hormona stresa”).

Tijekom cijelog tjedna moći ćete vježbati svoju koncentraciju i pamćenje, počevši na Dan broja π .

Svjetski rekord u broju zapamćenih decimala broja π drži Lu Chao. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda on je izgovorio 67,890 znamenaka, za što mu je trebalo 24 sata i 4 minute. Koliko ih ti možeš zapamtiti?