Prva mobilnost - Reykjavik

image description
icon

Prva mobilnost u sklopu Erasmus+ projekta „GrOw GREEN“ na Islandu

Odgajateljica Katarina Fruk sudjelovala je u sklopu KA1 projekta „GrOw GREEN“ na tečaju „Project Based Learning in the Classroom“ u Reykjaviku od 6. – 12. studenog 2022.
Cilj tečaja u organizaciji Smart Teachers Play More čiji tim čine islandski učitelji bio je naučiti sudionike kako strukturirati projektno učenje i dati im alate koji promiču aktivno učenje, inovaciju, kritičko mišljenje, rješavanje problema i društvenu osjetljivost.
Voditelji tečaja Thorleifur Orn Gunnarsson i legendarna profesorica emerita Sveučilišta na Islandu dr. sc. Lilja M. Jonsdottir, za koju kažu da je obrazovala gotovo sve danas aktivne učitelje na Islandu, proveli su sudionike tečaja od osnova projektnog učenja do njihove implementacije u kurikulum i svakodnevnu praksu. Praktičnim učenjem metode „pregovaranja o kurikulumu“ pokazali su primjerima kako učenici postaju su-kreatori vlastitog učenja čime povećavaju motivaciju i odgovornost i utječu prije svega na vlastiti osjećaj zadovoljstva.
Odgajateljica je na tečaju imala prilike upoznati islandski obrazovni sustav posjetom dvjema školama i uvjeriti se da je je uloga škole na Islandu učenikov napredak u svakom smislu; u neovisnosti, inicijativi, kreativnosti, a da joj je osnovni cilj da se svi, i učitelji i učenici, u njoj osjećaju dobro i budu sretni.
Organizatori tečaja nisu propustili upoznati sudionike iz čak 17 različitih zemalja s prirodnim ljepotama Islanda i nacionalnim sportom – vrućom kupelji.
Više o svemu pogledajte u priloženom Dnevniku putovanja

image description
image description
image description