Noć knjige 2024.

image description
icon

Noć knjige 2024.

Ovogodišnji travanj pomalo podsjeća na studeni - mjesec posvećen knjigama i znamenitim književnicima. Osim Dana hrvatske knjige i Svjetskog dana knjige i autorskih prava koji se obilježavaju svake godine 22. i 23. travnja 2024., ove godine 18. travnja, slavimo i 150 godina rođenja naše poznate književnice Ivane Brlić Mažuranić.
Naš cilj bio je potaknuti učenike da u večernju rutinu uvedu i čitanje knjiga pa smo složili Kutak za Noć knjige gdje smo učenicima ponudio nove naslove. Knjige su među svojim koricama skrivale #Preporučime# straničnike na kojima su učenici mogli napisati svoje dojmove o pročitanoj knjizi i isti ostaviti u knjizi nakon čitanja. Ideja je privukao je pažnju učenika kao i djelatnika doma koji su se rado priključili akciji zbližavanja učenika i knjiga.
Noć knjige pokrenuta je još 2012. godine s ciljem poticanja kulture čitanja i razumijevanja knjige kao alata koji pomaže pojedincu i suvremenom društvu u razvoju. Niz programa koje nude odgojno- obrazovne institucije, od vrtića preko škola do fakulteta, kao i kulturne, sportske i druge organizacije i udruge iz godine u godinu raste.
Da bi sve proteklo u najboljem redu pobrinuli su se organizatori, a to su Hrvatska udruga školskih knjižničara (HUŠK- a), Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA. Oni koje se prvi put susreću s ovom manifestacijom više o njoj mogu saznati na službenoj stranici manifestacije.